SEO för nybörjare

I detta inlägg går jag igenom SEO för nybörjare. Vad är seo? Varför är det bra att lära sig att sökmotoroptimera sin hemsida? Det och lite till ska jag lära dig. Häng med!

seo för nybörjare
Vad är seo och varför är det så bra att kunna?

Vad är seo?

Har du hört talas om eller sett termen seo i något sammanhang? SEO står för “search engine optimization” och på svenska kallar vi det för sökmotoroptimering. Med andra ord innebär seo att du på olika sätt optimerar din webbplats så att den blir mer synlig på sökmotorer såsom Google,Bing och Yahoo där förstnämnda är betydligt störst.

Visste du att Google står för 87.5 % av den totala sökmarknaden, Bing 6% och Yahoo 2%.
Max Lilliehöök

Fördelarna med sökmotoroptimering

Det finns flertalet fördelar med att förstå och kunna sökmotoroptimera sin hemsida och här kommer jag täcka de mest grundläggande positiva bitarna för dig som är nybörjare på SEO:

  • När du driver organisk trafik från sökmotorer såsom Google och Bing kan du tjäna pengar online på olika sätt.
  • Oavsett vad en person söker på så föredrar man i regel det organiska söket framför annonsering då det känns mer tillförlitligt.
  • Om du lär dig SEO även på en grundläggande nivå kan du hjälpa andra företag/personer att bli mer synbara på nätet mot ersättning.

Hur fungerar seo?

Sökmotorer vill i det organiska söket framhäva webbplatserna som ger den bästa upplevelsen och svaret på frågan eller informationen man sökt på. Om vi tar Google som exempel bedömer den alla webbplatser på vissa parametrar, nedanför går vi igenom de mest grundläggande sakerna Google tittar på.

Innehåll (Content)

Även för en nybörjare på seo kanske det inte kommer som en chock att innehållet på en hemsida (content) är av yttersta vikt. För att ta ett exempel: om du på Google vill synas på “kattmat” behöver du skriva om just kattmat för att synas på det sökordet. När Google går igenom sökbeteendet på de som söker efter “kattmat” kommer den presentera webbplatserna som täcker mest frågor och behov gällande kattmat högst upp.

Teknisk SEO (Prestanda)

Google Page Speed Score är ett verktyg som mäter hur snabb din webbplats är, samt hur bra den är kodad. Att din sida laddar snabbt och är välanpassad i både mobiltelefon, surfplatta och dator är en stor faktor till om din hemsida kommer ranka bra. Användarupplevelsen är alltså av högsta vikt.

Länkar (Från andra webbplatser)

Länkar är den tredje stora faktorn som avgör hur väl din sida kommer att synas. Om ditt innehåll/hemsida får bra spridning och således länkar från andra webbplatser skickar det en stark signal till Google att din hemsida är bra och konkret.

SEO för nybörjare 2022

Mina rekommendationer för seo nybörjare 2022 är att besöka seo profiler såsom Neil Patel eller Brian Dean. Dom ger en både nyttig information om hur du får viral spridning, hur du ska utforma dina inlägg och hur man bygger naturliga länkar till sin webbplats – helt gratis!

PS. dela gärna om du tyckte att detta inlägg var bra

iCyber AB Max Lilliehöök

Om mig

Max Lilliehöök - Med ett brinnande intresse för sökmotoroptimering!

Lämna en kommentar

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 5.00