Resultatbaserad SEO: är det så bra som det låter?

Resultatbaserad SEO låter i teorin väldigt bra, du betalar bara för resultat men hur fungerar det i praktiken? Allt fler seo byråer har börjat annonsera och marknadsföra att man tar betalt först efter resultatet av seo arbetet. Jag är personligen skeptisk till resultatbaserad seo om inte ramarna för arbetet och under vilken period det sträcker sig klarläggs, här förklarar jag varför.

resultatbaserad seo

Är det så bra som det faktiskt låter?

Resultatbaserad SEO kan absolut vara bra men i många fall låter det bättre än vad det är. Ponera att du vänder dig till en byrå som jobbar med digital marknadsföring som utlovar att du på vissa söktermer kommer synas på första sidan på Google. Om du hamnar på utlovad plats i Googles sökresultat ska du betala X. Problemet är att dom får betalt i samband med att du hamnar på utlovad plats, vad händer om du efter en måndag eller två tappar din position på Google.

Faktum är att väldigt få seo byråer erbjuder resultatbaserad seo om det är hög konkurrerande sökord du är ute efter. Med andra ord betalar man ofta för resultat du själv skulle kunna uppnå genom enkel seo.

Hur man manipulerar ranking tillfälligt

Om jag säger till dig att jag skulle kunna få dig på första sidan på 1 månad på lågt konkurrent utsatta sökord kanske du misstror mig men faktum är att det går, men resultatet blir sällan långvarigt och kan straffa dig och din webbplats i slutändan.

De som jobbar med hemsidor, byråer m.m har ofta stora länknätverk = flertalet hemsidor som dom kan länka ifrån. Om du under en kort tid länkar från många webbplatser till din sida kommer du med hög sannolikhet avancera snabbt i serpen (sökresultatet), om sökordet du ämnar att ranka för inte har en hög sökords svårighet (keyword difficulty).

Dock kommer du med all säkerhet efter en kort tid ramla tillbaka där du låg tidigare.

Denna metod skulle man alltså i teorin kunna använda sig av för att nå resultatet du önskade, och få betalt – dock är det både en risk och kortsiktigt för dig som kund.

Resultatbaserad seo – kravställning

Om jag skulle använda mig utav resultatbaserad SEO skulle jag göra det under dessa premisser:

  • Betala kostnad för resultat när det uppnås
  • Bestäm tidsramar för ungefärlig position (exempelvis top 10 under 6 månader)
  • Skulle resultatet avta för tidigt ska du kunna få tillbaka en procentuell andel av kostnaden.
  • Få i skrift bekräftat att dom inte använder sig utav några black hat tekniker – skulle det uppdagas ska du få tillbaka hela kostnaden.

SEO kostnad endast för resultat – bra eller dåligt?

Att förlita sig på resultbaserad seo kan alltså både vara bra och dåligt. Det viktiga är ni sätter tydliga ramar för vad som gäller, och hur man ska arbeta för att uppnå önskat resultat.
Relativt vanligt är att när man väl uppnår resultat får man betala ganska mycket pengar – och i de fallet vill du såklart att resultatet ska vara hyfsat beständigt. Lycka till.

PS. dela gärna om du tyckte att detta inlägg var bra

iCyber AB Max Lilliehöök

Om mig

Max Lilliehöök - Med ett brinnande intresse för sökmotoroptimering!

Lämna en kommentar

Hur bra har din upplevelse varit?
0 / 5 4.33